SegwayChat
Home . Photos . Old Gallery

Go Back   SegwayChat > Segway Forums > Segway General Discussion

Notices

Segway General Discussion General discussion related to any model of Segways, miniPROs, or Ninebots. Please do not post non-Segway technology posts here; use the technology forum instead.

Old 11-18-2017, 11:31 AM   #1
David.southam
New Member
David.southam is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2017
Location: Uk
Posts: 3
Default Gen 1 i180 error

Any idea what this means?
I purchased a gen 1 just got some batteries for it that had been re-called, I put them in and it started and I had a quick ride around then the red light flashed and it went into safety mode. I got back on and all was fine and it did it again. Now it will not even go into balance mode. I have swapped the batteries around and put wd40 on the connectors and left the batteries out for 30 mins still got the red right with spanner. Any ideas
It has 3 bars on right and 3 bars on left and spanner
David.southam is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2017, 02:09 PM   #2
dorrington
Junior Member
dorrington is on a distinguished road
 
Join Date: Jan 2016
Location: uk
Posts: 66
Default

Hi Dave,

Where are you on the UK?

I understand these bateeries quite well and have a set you could test with...

you could bring the entire machine or just the batteries

I'm in Derbyshire if it's not too far away.

best

Ian
dorrington is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2017, 08:12 PM   #3
dgbint
Member
dgbint will become famous soon enoughdgbint will become famous soon enough
 
dgbint's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Melbourne, VIC, Australia.
Posts: 890
5 yr Member HT/PT Owner
Cool Dealer Support Likely needed.

Hi

I think that you will need some official Segway dealer support.

Your Segway i180 maintains internal logs.
If you have a critical error, or a collection of less critical errors, then the machine will go in to shut down, and display the code you describe.
( Bad batteries do not usually cause this ).

ONLY a Segway dealer can assist you.
They can download the logs and clear that file.

Sometimes if there's simply been a collection of less critical errors, then merely clearing the log file will clear the error condition.

Other times if there's been a critical ( or dangerous ) error, then service will be required.

Good Luck
Michael
www.dgbint.com
dgbint is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2017, 06:59 AM   #4
David.southam
New Member
David.southam is on a distinguished road
 
Join Date: Sep 2017
Location: Uk
Posts: 3
Default

Is there anyone in the UK with the ability to do this, I went to Segway UK and they have replied to say that they do not work on Gen 1 segways.
David.southam is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2017, 02:29 PM   #5
MTOBATTERY
Member
MTOBATTERY has a spectacular aura aboutMTOBATTERY has a spectacular aura about
 
Join Date: Jan 2008
Location: York, PA
Posts: 640
5 yr Member HT/PT Owner SegwayFest Attendee
Default

Quote:
Originally Posted by David.southam View Post
Is there anyone in the UK with the ability to do this, I went to Segway UK and they have replied to say that they do not work on Gen 1 segways.
Correct, Segway Inc. completely discontinued supporting the Gen.1 machines and they took all the diagnostic equipment from the dealers so they cannot communicate/program with the main boards any longer. If the batteries were rebuilt with a cell that does not meet spec it can cause this issue. If possible I would recommend trying another set of batteries to see if the issue goes away.
__________________
Warm Regards,
Jason Abel
Battery Builders / MTO Battery
MTOBATTERY is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2017, 02:42 PM   #6
dorrington
Junior Member
dorrington is on a distinguished road
 
Join Date: Jan 2016
Location: uk
Posts: 66
Default

Hi Jason,

When mine had an internal log error it wouldn't start at all.

It does sound like a weak cell...

Regards,

Ian
dorrington is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2017, 02:49 PM   #7
dgbint
Member
dgbint will become famous soon enoughdgbint will become famous soon enough
 
dgbint's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Melbourne, VIC, Australia.
Posts: 890
5 yr Member HT/PT Owner
Angry Shocking

Quote:
Originally Posted by MTOBATTERY View Post
Correct, Segway Inc. completely discontinued supporting the Gen.1 machines and they took all the diagnostic equipment from the dealers so they cannot communicate/program with the main boards any longer.
Thanks for this info.
I personally find it shocking !

Michael
dgbint is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2017, 03:59 PM   #8
Civicsman
Senior Member
Civicsman is a glorious beacon of lightCivicsman is a glorious beacon of lightCivicsman is a glorious beacon of lightCivicsman is a glorious beacon of lightCivicsman is a glorious beacon of lightCivicsman is a glorious beacon of light
 
Join Date: Jul 2007
Location: Freedonia!
Posts: 1,648
5 yr Member
Default

Segway manufactured Gen 1 machines until mid-2006. It's now mid 2017, but they discontinued parts (and service?) for Gen 1 some years ago. Historically, Segway service has been...um... less than desired or hoped for, but I didn't know that Segway pulled the Gen 1 communications equipment out of the field. That's....sad.

If this was your automobile, or even a brand-name lawn mower, you could still get parts and service. The patents on self-balancing are probably already expired, and the patents for Lean-Steer are elapsing soon. Perhaps a competitor can do better.
Civicsman is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2017, 11:27 AM   #9
MTOBATTERY
Member
MTOBATTERY has a spectacular aura aboutMTOBATTERY has a spectacular aura about
 
Join Date: Jan 2008
Location: York, PA
Posts: 640
5 yr Member HT/PT Owner SegwayFest Attendee
Default

After a second glance at this post another concept comes to mind. With these machines aging as they have we are coming across more CSB's that have failed. If your CSB has failed it can actually discharge one or both batteries instead of charging them. This occurs even while the charge lights show normal steady green.

Here is a quick video which you can use to quickly and simply test that your charger is actually charging the batteries.

If the charger has failed and the battery is allowed to be connected to it for a period of time it can damage the BMS. That could explain the performance issues and the final will no longer start issue. The other posters are very correct as well that it could be a platform fault as well. Good luck troubleshooting!
__________________
Warm Regards,
Jason Abel
Battery Builders / MTO Battery
MTOBATTERY is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:40 AM.
Copyright 2002-2017 SegwayChat.org.
All rights reserved. Not affiliated with Segway Inc.

FreshBlue vBulletin skin by
VayaDesign
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
SegwayChat Archive