SegwayChat
Home . Old Gallery

Go Back   SegwayChat > Segway Forums > Segway General Discussion

Notices

Segway General Discussion General discussion related to any model of Segways, miniPROs, or Ninebots. Please do not post non-Segway technology posts here; use the technology forum instead.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-28-2019, 11:52 AM   #1
Nelda
Member
Nelda is on a distinguished road
 
Join Date: Dec 2003
Location: Vancouver, WA
Posts: 235
5 yr Member
Default P-133 suddenly shuts down

A question about P-133, it suddenly shuts down. All will be good and it will beep and then shuts off. It can run perfectly for a long time and then it just doesn't.
As a person who uses it for mobility, that is very frightening. I don't know what else to do as I have checked the batteries, taken it apart several times, swapped the batteries, etc. The batteries are good. Does anyone have any ideas what I can do?
It's a special p-133 as it was signed not only by Dean Kaman but by his father as well.

Nelda
Nelda is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2019, 12:56 PM   #2
JohnG
Über Administrator
Wise Segway Elder
JohnG is a splendid one to beholdJohnG is a splendid one to beholdJohnG is a splendid one to beholdJohnG is a splendid one to beholdJohnG is a splendid one to beholdJohnG is a splendid one to behold
 
JohnG's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Greater Boston
Posts: 6,993
5 yr Member HT/PT Owner SegwayFest Attendee
Default

Because it's such an old machine, there are many things that could be wrong or bad on it. Are you absolutely sure it's not a battery issue, because offhand, that's what it sounds like?



Otherwise, it would likely need a Segway tech to take it apart and test each component piece by piece.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
JohnG is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2019, 01:24 PM   #3
dorrington
Member
dorrington is on a distinguished road
 
Join Date: Jan 2016
Location: uk
Posts: 126
3 yr Member
Default

Hi,

Have you tried it with a known good set of batteries?...or just swapped back and front.

I know the boards inside the batteries can rot causing intermittent faults.

You can get new boards made (PM me) but it would be a shame to buy them unless really needed....,that being said new cells wouldn't be a bad idea.

I have two good P133 batteries (i have three p133 machines) but I'm in the UK.

It would also be a shame for another machine to bite the dust......

Ian
dorrington is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2019, 02:16 PM   #4
Nelda
Member
Nelda is on a distinguished road
 
Join Date: Dec 2003
Location: Vancouver, WA
Posts: 235
5 yr Member
Default

Thanks. My 4 other segs have all bitten the dust. The p's have refurbished batteries from MTO. Yes, I've switched the batteries around. So, I'll keep trying to figure this out. I miss the days I would spend hours and hours on Segway Chat!
Nelda is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2019, 02:33 PM   #5
dorrington
Member
dorrington is on a distinguished road
 
Join Date: Jan 2016
Location: uk
Posts: 126
3 yr Member
Default

As a long shot,

It could also be the connectors where the handlebar fits,

set the handlebar to the lowest position, undo the hex screw on the base and remove the handlebars stem, do not unplug the conenctors.

start the seg and waggle the wires see if it quits...if so the cables are bad in the base or the handlebar..good luck.
dorrington is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2019, 05:21 PM   #6
dale@thecoys.net
Senior Member
dale@thecoys.net will become famous soon enough
 
dale@thecoys.net's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Lee's Summit, MO, USA
Posts: 1,216
5 yr Member
Default

Quote:
Originally Posted by Nelda View Post
A question about P-133, it suddenly shuts down. All will be good and it will beep and then shuts off. It can run perfectly for a long time and then it just doesn't.
Nelda
And then what? How do you get it to run again? How long does that take? There is obviously more to this set of symptoms.
dale@thecoys.net is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2019, 05:42 PM   #7
Philip
Junior Member
Philip will become famous soon enough
 
Join Date: Sep 2005
Location: Auckland, New Zealand.
Posts: 60
5 yr Member
Default

Quote:
Originally Posted by Nelda View Post
A question about P-133, it suddenly shuts down. All will be good and it will beep and then shuts off. It can run perfectly for a long time and then it just doesn't.
As a person who uses it for mobility, that is very frightening. I don't know what else to do as I have checked the batteries, taken it apart several times, swapped the batteries, etc. The batteries are good. Does anyone have any ideas what I can do?
It's a special p-133 as it was signed not only by Dean Kaman but by his father as well.

Nelda
Hello Nelda

Based on your description, it is likely that the fault that is causing your problem is located outside of the PowerBase itself. I say this because unless the issue is moisture inside the PB, most faults inside will "latch" the device so it won't restart (until serviced....and I am not sure this is even possible anymore).

So, the situation you describe is relatively good news, because it narrows down the location of the fault to one (or more) of:

1. a bad battery pack
2. a frayed or broken wire inside the cables that up up inside the Control Shaft (either above or below the connectors), or corroded/damaged pins inside the black and yellow connector plugs
3. a bad CSB/Control Shaft Base
4. a bad Handlebar

The above is probably ranked from the most-to-least likely order of where your problem is. But since your battery packs are recently re-packed, #2 or #3 is where my money is.

All of the above parts are easy enough to swap about, all you need are known-good parts on hand to test against - so you can isolate your problem part.

Regards
Philip
__________________
Segway New Zealand / Personal Transport Limited • Read the Segway NZ News blog (articles from 2008 to present day) at
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Philip is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2019, 08:13 PM   #8
dale@thecoys.net
Senior Member
dale@thecoys.net will become famous soon enough
 
dale@thecoys.net's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Lee's Summit, MO, USA
Posts: 1,216
5 yr Member
Default

...or perhaps a malfunction (over-sensitivity or random short...) in the mode button or it's wiring.

But Nelda hasn't been around since 9/30, and hasn't responded to questions.

I suspect that "what happens afterward" might reduce the number of possibilities.
dale@thecoys.net is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2019, 10:34 AM   #9
Nelda
Member
Nelda is on a distinguished road
 
Join Date: Dec 2003
Location: Vancouver, WA
Posts: 235
5 yr Member
Default

Thanks everybody,
It makes me feel good to know there are still people out there willing to offer help. I shall try again. It's terrible when one depends on a seg for mobility and then it turns off when ever it wants. Are there new scooters that aren't a kick start that one could use?
Nelda is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2019, 03:40 PM   #10
dale@thecoys.net
Senior Member
dale@thecoys.net will become famous soon enough
 
dale@thecoys.net's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Lee's Summit, MO, USA
Posts: 1,216
5 yr Member
Default

Quote:
Originally Posted by Nelda View Post
Thanks everybody,
It makes me feel good to know there are still people out there willing to offer help. I shall try again. It's terrible when one depends on a seg for mobility and then it turns off when ever it wants. Are there new scooters that aren't a kick start that one could use?
Perhaps you might answer the question that I asked?
dale@thecoys.net is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:16 PM.
Copyright © 2002-2020 SegwayChat.org.
All rights reserved. Not affiliated with Segway Inc.

FreshBlue vBulletin skin by
VayaDesign
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SegwayChat Archive